Hakkımızda

Hakkımızda

 

Binamızın Hikayesi

v

İstanbul doğumlu Alexandre D. Neocosmos Yenidunia ve C.P Kyriakides Sanayi-i Nefise Mektebini günümüzdeki ismiyle Mimar Sinan Universite’sini bitirmişlerdir. CP Kyriakides’in 1894 senesinde İtalyan Ravouna ailesi için antika mağazası ve ev olmak üzere projelendirdiği ve 1901 yılında A.D Yenidunia ile ortak mimarlar olarak çalışmaya başlamalarıyla beraber 1906 senesinde İnşaatı tamamlanan Ravouna Bina’sı, günümüz İstanbul’una kalan Beyoğlu’ndaki içi ve dışı iyi muhafaza edilmiş iki adet Art Nouveau eserden biridir. Mimarların isimlerini Ravouna’mn üzerinde bulmak mümkünken aynı zamanda Ravouna Family’den gelen “RF” harfleri de binanın dış cephesine kazınmıştır. Wirakides projenin mimarisini yapmış, Rum mimar Yenidunia ise mağazanın içindeki çok özel ahşap, dolap ve aksesuarları Antika mağazası olarak tasarlamıştır. Ravouna’nın üzerinde bulunan bir diğer yazı olan “G. & RFL MICHELINI ENTERPRENEURS”, binanın yapımını üstlenen İtalyan girişimcileri temsil etmektedir. Ana hatları İle kariyerini bildiğimiz tek Rum mimar olan Kyrikides, Atina ‘ya göçtüğü 1922 yılına kadar İstanbul’da çalışmıştır.

Zemin katı dükkân, üst katları konut olmak üzere toplam beş katlı olarak tasarlanmış olan binanın, yapım malzemesi tuğla üzeri sıvadır. Ahşap kesim işlerindeki zarafet de Fransız modellerini anımsatmakta olan zemin katta ki antikacı dükkânı, özgün camların değiştirilmiş olmasına karşın günümüze hayli korunarak ulaşmıştır.

konum_03

Night

Ravouna Hakkında

Art Nouveau Türkçe’de Yeni Sanat veya 1900 Sanatı olarak bilinen, 19.  ve 20. yüzyıl başında etkili olmuş, yaklaşık 25 yıl süren fakat bu kısa sürede derin izler bırakmış sanat akımıdır.

Ravouna Binası, Art Nouveau akımının Dünya’da popüler olduğu bu dönemde, İstanbul’da aynı üslupla farklı yapılara imza atmış olan Alexandre D. Neocosmos Yenidunia ve CP Kyriakides tarafından inşaa edilmiştir.

Zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımlar ve bitkisel bezemeler Ravouna Bina’sının diş cephesinde de görülebileceği gibi sıklıkla kullanılmıştır. Tüm 19. yüzyıl boyunca benimsenmiş olan eski ve tarihi üslupları yeniden canlandırma ve yineleme anlayışından, bu anlayışa bağlı olarak tasarlama kuralları belirleyen akademizmdcn farklı olarak “Art Nouveau”, yeni ve çağdaş olmayı öneriyordu.

Görünenin dışında olana yönelme, anlamlara, mecaz ve simgelere eğilim, edebiyatta Sembolizm akımına olduğu katlar “Art Nouveau”ya da denk düşen yönelimlerdir. Birçok Avrupa ülkesinde farklı isimlerle anılmış ve bu isimlere uvgun olarak da uygulamaların niteliklerinde değişiklikler görülmüştür. Ravouna Ailesi’nin binadan ne zaman ayrıldığı bilinmemekle beraber sonraki dönemlerde kitabevi olarak kullanıldığı söylenmektedir. Birçok kez el değiştiren, yakın geçmişte ise aksesuar ve mücevher mağazası olarak kullanılmış olan Ravouna Binası’nın restorasyonu, 2011 yılında mimar Halil Onur tarafından projelendirilmiş ve Galata Yapı tarafından uygulaması yapılmıştır. 2012 senesinde el değiştirip Öney Mimarlık tarafından tasarımı yapılan Ravouna Binası, şuanda Ravouna 1906 Suites ve Ravouna 1906 Coffee & Bar olarak hizmete sunulmuştur.

Bina ikinci derece tarihi eser olmakla beraber Anıtlar Kurulu’na kayıtlıdır.